A mostani fesztiválon nem kengurukolbászt gyúrnak

Minden bizonnyal a legmesszebbről Sean Falli, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének ausztrál vezetőségi tagja érkezik az október 24–27. közötti Csabai Kolbászfesztiválra a kenguruk országából. Amikor pár éve Ausztrália volt a kolbászfesztivál díszvendége, a csapat kenguruhúsból is gyúrt kolbászt. Most hagyományos kolbászt készítenek. A versenyző gárda tagjai: Sean Falli, Lipcsei Zoltán, Farkas László, Czebe Sándor és Krámli Ildikó.

showimageJuhász Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, az asztalt Ausztráliára jellemző, az országra emlékeztető díszekkel dekorálják, és Magyarország, valamint Ausztrália zászlaja is természetesen ott lesz lesz. A csapat tagjai az egyesület egyenpólójában gyúrnak majd október 26-án, a frisskolbászkészítő versenyen.

Juhász Zoltán kiemelte, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete 2011-ben alakult meg, de az elmúlt évek során az egyesület taglétszáma elérte a 80 főt. Tagjai között több, Ausztráliában élő magyar család található. A kint élő magyar tagokkal szoros kapcsolatot ápolnak. Közülük a legtöbben évente egyszer, a júliusban megrendezendő ausztrál napra hazalátogatnak.

Az egyesület tiszteletbeli elnöke dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, aki éveket töltött Ausztráliában, s akinek családja még mind a mai napig ott él. Az egyesület feladatának tekinti az országok közötti kapcsolatok ápolását, a Bécsben található nagykövetséggel való szoros kapcsolat kiépítését (eddig négy ausztrál nagykövet látogatott el Békésre), valamint a jótékonysági tevékenység folytatását.

Barátság, szeretet, segítőkészség. Így hangzik az elnök által megfogalmazott mottó, amelynek az elmúlt években az egyesület megpróbált eleget tenni.