logok

Kedves Látogató!

Juhász ZoltánSzeretettel köszöntök minden érdeklődőt az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének honlapján. Röviden szeretném ismertetni az egyesület megalakulásának történetét.

Már gyermekkoromban is érdeklődtem e kontinensnyi ország iránt. Ez az érdeklődés a későbbiekben csak fokozódott bennem. Családot alapítottam és megteremtettem az egzisztenciámat. A feleségemet és a két gyermekemet is bele vontam a vállalkozásomba, így többet tudtam foglalkozni ezen szenvedélyemmel.

Megtudtam 1994-ben, hogy létezik Budapesten egy Ausztrália Baráti Társaság, melynek elnöke Dr. Nagy Károly, és minden hónap második csütörtökén találkozót tartanak. Innentől kezdve, ahogy időm engedte látogatója lettem a rendezvénynek. Egyre erősebben éreztem, hogy nekem látnom kell Ausztráliát, és saját bőrömön kell tapasztalni az ottani életet.

Úgy döntöttem 2007 nyarán, hogy elmondom Dr. Nagy Károlynak mi a tervem és segítsen kijutnom e csodálatos kontinensre. Köszönettel tartozom neki, nagyon sokat tett azért, hogy 2008 októberében a gyermekkori álmom valóra váljon.

Melbournben Kovács Pista bácsi várt, akit Karcsin keresztül ismertem meg. Soha nem felejtem el azt az érzést, amikor a repülőgép reggel 6-or landolt e gyönyörű város repülőterén. Úgy érzetem nem tudok betelni a látvánnyal; a gyönyörű kertekkel, hegyekkel és a nyugodt, kiegyensúlyozott emberekkel. Kinn tartózkodásom alatt barátokat szereztem, és rengeteg élménnyel lettem gazdagabb. Haza érkezésem után egy rendezvényen megismerkedtem Alex Brooking nagykövet úrral. Már az első kézfogásnál megéreztem, hogy még fogunk találkozni. Hála az Istennek ez így is történt. Jó barátok lettünk, közvetlen és kellemes modorával a feleségem, gyermekeim és barátaim is a szívükbe zárták, de sokat köszönhetünk a követség dolgozóinak is a barátság kialakulásáért. A nagykövet úr több alkalommal is megtisztelte házunkat. Kónya Laci ötletére egy disznóvágásra is eljött hozzánk. Egyik budapesti találkozásunk alkalmával került szóba, hogy alakítsunk egy baráti egyesületet. Amikor hazaértem, ezt megemlítettem Izsó Gábor polgármester úrnak. Ő bíztatott és segítséget ígért. Természetesen a nagykövet úrral az eseményekről többször is konzultáltunk.

Elhatároztam, olyan embereket keresek, akiknek adok a véleményére, és a vezetőségben is szívesen látom őket. Így kerültem kapcsolatba és lettek a vezetőség tagjai: Izsó Gábor, Dr. Balázs István, Barkász Sándor, Kónya István, Ottlakán Magdolna. Felkértük tiszteletbeli elnöknek Alex Brooking nagykövet urat, aki Ausztráliához való kötődésünket, valamint Dr. Kiss Rigó László püspök urat, aki az egyesület kereszténységét mutatja.

2011. április 29-én megalakult Békésen a Polgármesteri Hivatal nagytermében az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete, ahol jelen volt a nagykövet úr, és négy Ausztráliában élő magyar családdal Skype kapcsolatot létesítettünk. 38 ember írta alá a belépési nyilatkozatot az egyesületünkbe. 2011 júniusában hivatalosan bejegyzett egyesület lettünk. Alex Brooking nagykövet úr júniusban visszautazott hazájába.

Ezután felvettük a kapcsolatot John Griffin új nagykövet úrral, háromtagú delegációt fogadott a rezidenciáján, amely szívélyes és baráti hangulatú volt. Ezek után úgy érezzük, hogy minden megy tovább az Alex által megkezdett úton.

Várjuk mindazoknak a jelentkezését, akik érdeklődéssel tekintenek e nagyon távoli, de sokszínű országra, részvételével szívesen támogatná az egyesületünket.