logok

Kerékpárosbarát Békés

Békés város nevét – vélhetően - a vár első ispánjáról, Bíkis főúrról kapta. A honfoglalás idején a Körös-közt Ond törzsének Barsa és Vatha nemzetsége foglalta el. A királyi vármegyehálózatba István király már az elsők között bekapcsolta Békést.

pano17A XV. században Corvin Jánosé lett a város, majd 1552-ben Szegedi Kis István megszervezte a református egyházközösséget és az iskolát. A török kiűzése és az újratelepítés után szőlőtelepítés kezdődött, és malmokat is építettek. Örökösödés révén Békés és környéke a Wenckheim grófok kezébe került. Az 1940-es évek elején a település lakóinak száma meghaladta a 32 ezer főt. A háború után négy új község alakult a békési határban: Bélmegyer (1946), Murony (1950), Kamut (1950) és Tarhos (1954).

Ekkor a nagyközség lakossága 21 ezerre csökkent. Az 1973-ban városi rangra emelkedett alföldi helység a megye negyedik legnagyobb települése lett. A legenda szerint nem is igazi békési ember az, akinek nincs a zsebében másfél méter madzag. A békésiek – annak idején - körbekerítették madzaggal a nagyközséget, hogy ne szökjön ki a harangszó. Mára csupán a humoros történet és a békési madzag hírneve maradt meg. A mezővárosi hangulatot őrző utcák az utóbbi években látványos változáson mentek keresztül, a „virágba borult” főtér az idelátogató turistákban örök nyomot hagy. Igen gazdag gyógyhatású rétegvízbázissal rendelkezik a terület, mely fizioterápiás és gyógyászati célra kiválóan alkalmas. A Kettős-Körös mentén települt város a természet adta lehetőségeit kihasználva a vízisportok egyik központi bázisává vált. Ennek jegyében zajlik nyárindító programként az „Egy hajóban evezünk” vízitúra.

A kishajó kikötőből 2008-ban harminc túra indult. Békés a húsz hídja révén a „Hidak városa” elnevezést kapta. Kerékpárral is kiválóan bejárható a település, a kiépített kerékpárút-hálózat révén már több alkalommal elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet. A Békési Szilvapálinka - mint Hungarikum – és a Békési Kolbász nemcsak a város, hanem az egész ország gasztronómiai büszkesége, az idelátogató vendégek megismerkedhetnek a pálinkafőzés kulisszatitkaival, technológiájával. A nyár további kulturális szórakozást kínál a több mint harminc esztendős Békés-Tarhosi Zenei és Művészeti Napok programsorozatán. Gulyás György zenetudós nevéhez fűződő Magyar Örökség Díjas zeneiskola a Kodály-örökség ápolására szervezi az országos jelentőségű eseményt. 1998 óta kerül megrendezésre minden év őszén a Madzagfalvi Napok. A hagyománnyá vált kulturális esemény minden korosztálynak több mint negyven színvonalas attrakciót kínál.

Neves személyek otthona volt illetve több-kevesebb ideig tartózkodott itt Békésen: Dr. Vitéz Durkó Antal (gimnáziumi tanár), Németh László (író), Irányi Dániel (márciusi ifjú és országgyűlési képviselő), Jantyik Mátyás (festőművész), Arany János (költő), Munkácsy Mihály (festőművész), Karacs Teréz (leánynevelő intézet megalkotója), Veress Endre (erdélykutató), Dr. Hepp Ferenc (sportdiplomata), Püski Sándor (könyvkiadó).

Adatok

  • Népesség: 21358 fő (169,33 fő/km²)
  • Terület: 127,23 km²
  • Testvértelepülések: Gyergyószentmiklós (Románia), Magyarittabé (Szerbia)
  • Honlap: www.bekesvaros.hu

Nevezetességek

Békés Tájház (1866) és kocsigyártó műhely; copf stílusú román ortodox templom (1791); copf stílusú római katolikus templom Orlai Petrich Soma képeivel (1795); református templom (1784) orgonája az ország 2. legnagyobb református templomban lévő orgonája; Bérház (1885) - ma Békési Galéria, könyvtár; copf stílusú, 18. században épült Nagyház - ma Jantyik Mátyás Múzeum; Királyok kapuja (gránitból készült milleniumi emlék az Erzsébet ligetnél); Csókhíd és Erzsébet-híd (2007)


Rendezvények

Tavasszal: ☼ Tavaszi Fesztivál – március ☼ „Az én hangom” könnyűzenei énekverseny – április ☼ Ifjúsági Napok és Majális – május.

Nyáron: ☼ Nefelejcs Vigalom – június ☼ Békési Szilvapálinka Ünnep – június ☼ Egy hajóban evezünk – június ☼ Békés-Tarhosi Zenei és Művészeti Napok – június-július ☼ Aratónap – július.

Ősszel: ☼ Madzagfalvi napok – szeptember ☼ Szüreti Mulatság – szeptember ☼ Tökmulatság – október.

Télen: ☼ Békés Advent – december