logok

Évértékelő

Arra kértük Juhász Zoltánt, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete elnökét, hogy értékelje a 2020-as évet.

gapix 200211 184830 g68c35ea1 1bf7 e054 2bd9 0c2c78e0134523659892 310B 9CE1 2FBC 346DAB6F4870

Egyesületünk történetének több szempontból is legsikeresebb éve volt 2019, s reménykedtünk benne, hogy a 2020-as esztendő is hasonlóan sikeres lesz. Sajnos a világjárvány felülírta elképzeléseinket, terveink, programjaink egy része nem valósulhatott meg.

Az év elején, februárban még meg tudtuk tartani éves közgyűlésünket a Nagyház Pince Borozóban, szinte a teljes tagság részvételével, valamint júliusban Békés-Dánfokon a IX. Ausztrál Napot, ahol Kis Zoltán „Dasa”-nak és a Nagyház Pince Borozónak köszönhetően tagjaink és meghívott vendégeink az elmúlt évekhez hasonlóan egy gasztronómiai élményben  részesülhettek.

Nagy örömmel tölt el, hogy a Békés Megyei Központi Kórházzal közösen elindíthattunk egy kiállítássorozatot, amelynek keretében az Ausztrál Jótékonysági Estet, és ezáltal a BMKK gyermekosztályait támogató művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Sajnos a fent említett okok miatt 2020-ban „csak” két művész, Horváth Hajnalka és Gyöngyösi Károly kiállításának megnyitójára kerülhetett sor a Pándy Galériában.

A III. Ausztrál Jótékonysági Estet, amelyet az eredeti tervek szerint november 19-én tartottunk volna, a kialakult helyzet miatt nem volt lehetőségünk megrendezni. A rendezvényre az elmúlt évben kinevezett új ausztrál nagykövet, Richard Sadleir nagykövet úr elfogadta meghívásunkat, illetve elvállalta az esemény ausztrál fővédnöki szerepét. Nagyon várjuk nagykövet úrral a személyes találkozó lehetőségét, reméljük ő lesz az ötödik ausztrál nagykövet, akit Békés városában köszönthetünk.

A III. Ausztrál Jótékonysági Est megrendezéséről nem mondtunk le, vezetőségünk az adott körülményeket és a lehetőségeket figyelembe véve, valamint az ausztrál nagykövetséghez alkalmazkodva, keresi az ideális időpontot.  

Habár a rendezvényeink egy része rajtunk kívül álló okok miatt elmaradt, azért a „színfalak” mögött folyt a munka: több pályázatot nyújtottunk be, reménykedünk ezek pozitív elbírálásában.  Lehetőséginkhez mérten próbáltuk a kapcsolatot tartani egyesületünk tagjaival, az ausztrál nagykövetséggel Bécsben, illetve Ausztráliában élő honfitársainkkal. Bízom benne, hogy 2021-ben személyesen is találkozhatunk rendezvényeinken. Nagyon jelentős év állelőttünk, hiszen egyesületünk fennállásának tizedik születésnapját „ünnepli” 2021-ben, amelyet méltó módon szeretnénk tagjainkkal, barátainkkal és vendégeinkkel együtt megünnepelni.